Termín oil/olejový značí, že k hlubšímu zvlhčení/nasáknutí je možno užit také olej - kromě vody. Kámen by rozhodně měl být před použitím do hloubky zvlhčen/nasáknut buďto :
- olejem (na bázi petroleje, popř. speciálními brusnými oleji pro ruční broušení nožů, dle použití pro styk s potravinami atd.
- nebo vodou, nejlépe ponořením na cca 5min.. Při použití vody je třeba kámen vždy předem řádně namočit.
Výhodou použití brusného oleje je lepší chlazení nože při broušení, olej navíc brání zanášení pórů, a tak je brusný výkon vyšší. Plus i nabroušení bude do vyšší jemnosti/až k lesku (dle hrubosti kamene). Tento způsob je navíc ke kameni šetrnější. Varianta je to patrně finančně náročnější... nicméně olej se zase neodpaří tak rychle jako voda, takže při použití oleje netřeba do hloubky zvlhčovat tak často a olej lze přikapávat i během broušení.
Jestliže se jednou použije olej, je doporučováno používat znovu zase jen olej, protože ten v pórech kamene bude vodu odpuzovat a nedošlo by poté k dostatečnému a potřebnému hlubšímu vlhčení/nasáknutí kamene.
Brusný kámen s hrubostmi P400/P1000 je dodáván s pryžovo-silikonovou protiskluzovou základnou a plastovo-keramickým vodičem, který při broušení napomáhá lepšímu udržení konstantního sklonu čepele nože vůči brusnému kameni.