TIP: Správné řezání kovu
- Řezání je nejúčinnější při pohybu dopředu, proto i zuby by měly směřovat dopředu.
- Obrobek by měl být upnut do svěráku pevně a co nejblíže k čelistem svěráku. Obrobky, které po upnutí pruží, se špatně řežou a způsobují nepřesný řez.
- Při nařezávání přední nebo zadní hrany obrobku má být pilový list skloněn pod malým úhlem.
- Ocel a ostatní tvrdé materiály nebo tenkostěnné obrobky je dobré řezat s menší řeznou rychlostí (asi 30 řezů za minutu). Příliš rychlé řezání způsobuje dřívější otupení zubů. Měkké materiály mohou být řezány rychleji.
- Ploché obrobky je vhodné upnout a řezat naplocho kvůli lepšímu vedení pilového listu. Pokud je obrobek upnut na výšku, mohou se vylomit pilové zuby a hrozí nepřesný řez.
- Nestačí-li při řezání výška pilového rámu, je dobré pilový list otočit o 90°.
- Plechy je potřeba upínat mezi dva úhelníkové profily a řezat podél jejich hrany pilovým listem s jemnou roztečí 28 - 32 zubů na palec (25,4 mm).
- Tenkostěnné trubky není dobré řezat v jednom směru příčně, protože zuby se mohou zachytit za stěnu trubky a mohou se rychle vylomit. Trubky je vhodné řezat pouze k vnitřní stěně, potom je pootočit a řezat ve stejné spáře. Opakujeme do přeříznutí celé trubky.
- Silnostěnné trubky lze řezat pilovým listem s jemnou roztečí 28 - 32 zubů na palec bez otáčení.
- Před doříznutím je dobré zpomalit a snížit tlak na pilový list, zabrání se tak hrozícímu vylomení zubů a nebezpečí úrazu.